Sinterklaasloop met Piet in het AD

Sinterklaasloop met Piet in het Algemeen Dagblad

De jeugdleden van atletiekvereniging U-Track verwelkomen Sint en zijn Pieten in het Panbos. De temperatuur is gezakt tot onder het vriespunt en het bladerdek is bedekt met een dikke laag rijp. Toch is het zondag gezellig druk in het Panbos in Zeist.

Wat: De Sinterklaas PanbosCross van atletiekvereniging U-Track.
Wanneer: Zondagochtend van 10.30 uur tot ongeveer 12.30 uur
Waar: Bij het Panhuys in het Panbos bij Zeist.
Aantal aanwezige Pieten: tien.
Gevoelstemperatuur: -10.
Koppen warme chocomel uitgedeeld:meer dan honderd.

Tientallen jeugdleden van atletiekvereniging U-Track, velen getooid met een pietenmutsje, staan vol spanning te wachten op de eregasten van vandaag: Sint en zijn Pieten. De Pieten zijn nog nergens te bekennen, en ook Sinterklaas heeft klaarblijkelijk het Panbos nog niet gevonden. Organisator Alex Chan (20) weet daar wel wat op. ,,Als iedereen nou heel hard een liedje zingt, komen de Pieten wel.”
Na een luidkeels Zie ginds komt de stoomboot komen de Pieten vanuit alle hoeken en gaten aangestormd uit het bos. Vanaf de parkeerplaats maakt ook Sinterklaas zijn opwachting. Pieten delen pepernoten uit en draaien de volumeknop ver open voor de warming-up. Geen overbodige luxe, want hoewel de zon flink zijn best doet, is het behoorlijk koud. ,,We gaan van links, naar rechts en springen allemaal!” Op de melodie van de Pepernotensamba hupsen en hossen de kinderen in het rond.

Mijn vrouw zit lekker bij de kachel nu. Wij doen graag mee. Het is ieder jaar weer een feestje

Bart (48)

Rondje
Als iedereen het weer warm heeft, kan de PanbosCross beginnen. De kinderen kunnen kiezen of ze één of drie kilometer lopen. De volwassen kunnen het rondje van drie kilometer maximaal zeven keer lopen. De kinderen zijn overduidelijk in de meerderheid vandaag. Maureen Koel en Bob Roëll lopen zelf graag en ook hun drie kinderen zijn besmet met het loopvirus. De jongste twee, Nina van zes en Rafäel van acht, lopen vandaag mee. Bart (48) loopt mee met zijn dochter Elitsa van 7. ’s Ochtends heeft hij zelf al een rondje gelopen en nu doen ze mee aan deze jaarlijkse vader-dochter activiteit. ,,Mijn vrouw zit lekker bij de kachel nu. Wij doen graag mee. Het is ieder jaar weer een feestje.”Jette (8), Amelie (9) en Juul (8) staan bij de startstreep. Ze zijn dikke vriendinnen, maar ook competitief. Vandaag lopen ze alle drie de één kilometer. Amelie: ,,We lopen eerst samen maar aan het eind gaan we sprinten. Dan zien we wie de beste is.”

Wie dat dan is, laat zich raden. ,,Ik!” klinkt uit alle drie de monden. Uiteindelijk wordt de 10-jarige Anna eerste. ,,Het lopen was niet zwaar maar ik kreeg wel buikpijn.” Ondanks de prijs blijft ze realistisch. ,,Ik denk niet dat ik de nieuwe Dafne Schippers ga worden, maar ik wil wel graag iets doen met atletiek.” Amelie komt als tweede over de streep. Haar commentaar? “Ik heb nog steeds koude handen!”

Voor kinderen is rennen natuurlijk een stuk beter dan de hele dag achter de computer zitten

Jan Vlooswijk (72)

Ontdekken
Vrijwilliger en oudgediende Jan Vlooswijk (72) kijkt tevreden toe. ,,De écht goede kinderen moeten nou eenmaal een keer ontdekt worden. Deze loopjes zijn daar perfect voor. En voor kinderen is rennen natuurlijk een stuk beter dan de hele dag achter de computer zitten.”
Bij de prijsuitreiking genieten Bart en zijn dochter na met warme chocomel. Bart: ,,Het kostte me nog moeite om haar bij te houden!” Wat was nou het leukste onderdeel? Het lopen of de pepernoten? Elitsa (7): ,,Alles was het leukste!” Met zo’n antwoord rest Sinterklaas niets anders dan tevreden de auto in te stappen. Hij heeft nog een druk programma voor de boeg.

Scroll naar boven