Een vereniging ben je niet alleen, een blog van een verenigingsmanager

Dat is nou juist het bijzondere van een vereniging. In een maatschappij waarin de individualisering steeds sterker wordt en mensen steeds bewustere consumenten worden, is het steeds lastiger om mensen te binden. Toch gebeurt dit in Nederland nog steeds op grote schaal door middel van het verenigingsleven. Nederland heeft een unieke verenigingsstructuur (wanneer we naar de sport kijken) en of dit nu goed of slecht is valt te bediscussiëren. Feit is wel dat het ledenaantal van sportbonden al vanaf 2003 jaarlijks met ruim 1 procent stijgt.

Blijkbaar heeft het verenigingsleven dus wel degelijk iets te bieden. Ondanks alle commerciële en ongebonden sportactiviteit en die overal ontstaan blijven sporters de weg naar de georganiseerde sport vinden. Maar het is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk om in een groep te sporten en onderdeel te zijn van een.. ja van wat eigenlijk? Een vereniging? Een identiteit? Een sport? Een team?

De kracht van het verenigingsleven zit hem in de vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou de sport veel duurder en misschien wel onbetaalbaar worden (in ieder geval voor een aantal lagen van onze bevolking). Overal om je heen hoor je dat het zo moeilijk is om vrijwilligers te vinden, maar als we naar de statistieken kijken blijkt dat het aantal vrijwilligers al jaren stabiel is en dat het aantal uren wat deze vrijwilligers maken zelfs stijgende is. Is er ooit wel eens een evenement niet door gegaan doordat er geen vrijwilligers te mobiliseren waren? Ik heb dit nog nooit vernomen. Oké oké ik kan me voorstellen dat er in sommige gevallen veel tijd en energie in gaat zitten om vrijwilligers te werven. Maar wanneer er echt nood aan de man is staan er altijd wel mensen op. Is dit te verklaren door de verbondenheid (of misschien zelfs wel verantwoordelijkheid) die leden van een vereniging voelen?

Belangrijk is wel dat de vereniging een aantal zaken rondom het vrijwilligersbeleid goed geregeld heeft. Dit verlaagt de drempel voor (nieuwe) vrijwilligers en maakt het ook inzichtelijker wat er allemaal bij de vereniging gebeuren moet. Eigenlijk is vrijwilligerswerk net als atletiek. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau! Voor elke levensfase zijn er wel passende werkzaamheden te vinden. Ben je een werkende ouder? Of net gepensioneerd en op zoek naar leuke activiteit en om lekker bezig te blijven? Of misschien wel student en hou je van gezelligheid? Ook gezelligheid is van belang bij vrijwilligerswerk.

Kortom er zijn dus vele mogelijkheden en redenen om actief te zijn als vrijwilliger. Als verenigingsmanager heb ik het vrijwilligersbeleid in mijn takenpakket en probeer dan ook de randvoorwaarden allemaal zo goed mogelijk op orde te krijgen. Maar met zoals zoveel binnen een vereniging kan ik dit niet alleen. Daarom ben ik op zoek naar mensen die het leuk vinden om in dit onderwerp te duiken, dit verder uit te diepen en een nog betere situatie te creëren waarin de hele vereniging en alle vrijwilligers prettig kunnen functioneren.
 
Er zijn al een aantal dingen ontwikkeld dus we beginnen niet helemaal bij nul maar er is meer dan voldoende ruimte voor eigen inbreng en beleving. 2011 is het jaar van het vrijwilligerswerk dus voldoende leuke acties omheen te bedenken! Lijkt het je leuk hierin mee te denken en werken? Neem dan contact met mij op via 06-13169375 of verenigingsmanager@u-track.nl.

Geschreven door Margo de Vries

Scroll naar boven