36 HLG’ers lopen in Monster aan Zee

Halve van Monster

Op zaterdag 19 november werd de Halve van Monster georganiseerd en deze loop was uitgekozen voor het sportieve najaarsuitje van de HLG groep. Maar liefst 36 HLG’ers gingen mee. 

Parcours 10 km

Voor elk wat wils

Monster ligt tussen Den Haag en Hoek van Holland, in het Westland. De Halve van Monster is het kleine zusje van de Halve van Egmond. Het verschil is alleen dat je bij de Halve van Monster niet alleen een halve marathon kunt lopen, maar ook een tien en vijf kilometer en je kunt er ook wandelen. Er is voor elk wat wils en precies om die reden besloot het organisatiecomité dat we dit najaar zouden afreizen naar Monster aan Zee.

De verdeling qua gelopen afstanden was:  halve marathon (1 HLG’er – waaronder 10 kilometer aan een stuk over het strand!), een 10 km (20), een 5 km (10) en er kon worden gewandeld (5 HLG’ers). Het parcours was simpel, een stuk dijk, het strand en weer een stuk dijk en dat gold voor alle afstanden. 

Alle afstanden werden tegen de klok afgewerkt, behalve het wandelen, de wandelaars liepen met de klok mee. Zij liepen daardoor de lopers tegemoet en ik ontmoette ze iets voorbij halfweg: ‘Hé wat leuk!’. 

Lekker even die afwisseling van de herkenning, zwaaien, op de foto en dan weer de blik op oneindig. Wat niet moeilijk is als je aan zee over het strand hardloopt. Wat ook leuk is dat wij als hardlopers vrijwel allemaal actiefoto’s van onze inspanningen op het strand hebben. Een leuke herinnering.

5 km lopers

Tijden

De tijd werd bijgehouden via chips, die je moest kopen of huren en laat ik dat nou glad vergeten zijn. Ik was niet de enige want in de uitslagen (die hier staan) zijn lang niet alle HLG’ers terug te vinden. 

Het was ineens een koude dag en daar hadden sommigen van ons last van en er was een HLG’er die gewoon in korte broek en korte mouwen liep (10 km). Hij liever dan ik. Ik had boven drie lagen aan, mijn winter-tight, een muts en handschoenen.

Wandelaars

Samen eten

Na de loop konden we uitpuffen en douchen in de sportzaal en gingen we met de hele groep eten bij een hotel/restaurant op 200 meter afstand van de start en finish.

Bij het eten werden de twee organisatoren van het groepsgebeuren, trainer Eric van der Vlis en Paul Dijkstra, bedankt met een lekkere chocoladeletter en een toespraakje van Willem Spee, de voorzitter van de HLG. Ook de twee organisatoren voor de speciale HLG Monster buff Marleen van de Wouw en Nico de Jong werden bedankt door Willem namens de hele groep.

Willem sloot af met een gedicht waarvan ik dacht dat hij het zelf had gemaakt, maar het bleek te zijn geschreven door Dolf Jansen, ’s lands bekendste hardlopende en presenterende grappenmaker.

Dolf Jansen © – Het gaat om….

Het gaat niet om wie wint de strijd
Het gaat niet om de snelste tijd
En niet om trainingsomvang in ‘n week
Het gaat niet om wie wie verslaat
Of waar je op een ranglijst staat
En ook niet om wie ooit het snelste bleek

Het gaat niet om een finishlijn
Om eerste of om laatste zijn
Je wint medailles, man, je bent bekend!
Het gaat niet eens om dat record
Natuurlijk, knap, daar doe je ’t voor
Maar ‘t gaat erom dat je ‘n loper bent

Het gaat om wind in je gezicht
Dat allereerste ochtendlicht
Je loopt, je lijkt de enige op aard’
Het gaat om dat je loopt en voelt
Je weet: zo is mijn lijf bedoeld
Het gaat om gratis maar toch zoveel waard

Het gaat om donker, beetje maan
Om ’s avonds laat, maar toch gegaan
De stad die bijna slaapt terwijl jij zweeft
Het gaat om zwoegen (dat komt voor)
Je overwint jezelf, gaat door
Afzet, landing, weten dat je leeft

Het gaat niet om wie de snelste schoen kan kopen
Het gaat, uiteindelijk, altijd, alleen om lopen

Het was een bijzonder leuke en geslaagde dag!

Gelukkig hebben we het filmpje en de foto’s nog en een uitgebreid persoonlijk blog van @runningrita (ook bekend als schrijver dezes).

Scroll naar boven