Een marathon doe je samen, 41ste Pheidippidesloop

Op zaterdag 7 november 2020 organiseert U-Track de 41e Pheidippidesloop. Ook Pheidippides zelf is weer aanwezig!

De Pheidippidesloop is een marathon in estafettevorm. Er zijn twee etappes van 4,1 km en vijf etappes van 6,8 km. Iedereen die een team van zeven personen (met minimaal twee vrouwen) op de been kan brengen is welkom. Er kunnen maximaal 100 teams deelnemen aan de loop. Het parcours loopt door het prachtige bosgebied van Amelisweerd en Rhijnauwen en gaat deels over onverharde paden.

Start en wissels

Om 12:00 uur klinkt het startschot op onze atletiekbaan Maarschalkerweerd in Utrecht-Oost. Ook de wissels en finish vinden hier plaats zodat het verloop van de wedstrijd voor deelnemers en publiek goed te volgen is.

Al 41 jaar is de Pheidippidesloop één van de gezelligste estafettes van Nederland. In 2019 stonden er 48 teams aan de start. In 2018 deden 44 teams mee, in 2017 waren er 66 teams aanwezig, in 2016 70 teams, in 2015 en 2014 waren dat er respectievelijk 68 en 62. Alle teams zijn welkom, of je nu meeloopt voor de sportieve prestatie, voor de gezelligheid of voor je bedrijf.

Inschrijving 2020

De inschrijving voor de editie in 2020 opent in de zomer van 2020. De inschrijving verloopt via de website: inschrijven.nl. Deelnemen kan uitsluitend via voorinschrijving. De inschrijfkosten bedragen 49 euro per team.

Parcours en meer

Het parcours met km-aanduidingen van beide afstanden (en parkeergelegenheid voor auto’s in de omgeving van de atletiekbaan) vind je hier.

Om een indruk te krijgen van de loop kun je dit korte filmpje bekijken uit 2011 van team 65: Up & Down Hill. Je kunt ook het blog van @runningrita lezen over de Pheidippidesloop van 1978 tot nu vol jeugdsentiment, vernieuwingen en parcoursveranderingen.

Informatie
Voor informatie kun je terecht bij Karola Mulder – E: verenigingsmanager@u-track.nl – M: 06 1316 9375. Je kunt ons volgen op Twitter via @Pheidippides030. Op Facebook kun je ons liken en delen. Zie onze pagina over de Pheidippidesloop!

Programmaboekje

In het programmaboekje tref je alle ins en outs die van belang zijn als je meedoet aan de loop met een team. Als voorbeeld tref je hier het programmaboekje 2014 (dat van 2019 was vrijwel identiek).

Een korte geschiedenisles

Het was in het jaar 490 v. Chr. dat een bode, Pheidippides genaamd, van de plaats Athene naar Sparta liep om de Spartanen te hulp te roepen in de strijd tegen de Perzen. Hij legde de afstand van 240 kilometer binnen 36 uur af. Tijdens de tocht kwam hij de god Pan tegen, die liet merken de Atheners gunstig gezind te zijn en ze te zullen helpen tegen de Perzen. En zo geschiedde: de Perzen vertrokken met ‘panische’ angst. De Atheners eerden Pheidippides met een heiligdom en een jaarlijkse estafetteloop, waarbij de winnaar met een fakkel een brandstapel ter ere van de god en de slag bij Marathon ontstak. Helaas ging Pheidippides de geschiedenisboeken in als de man die de allereerste marathon volbracht, maar deze daad met zijn leven moest bekopen.

In 1978 n. Chr. besloot een groepje Utrechtse studenten de twee geschiedenissen te combineren tot een estafette marathon ter ere van de heldendaad van Pheidippides. Deze traditie loopt nu al jaren.

Scroll naar boven