Jeruzalem-marathon: nat, koud en héél veel heuvels!

Wie denkt eind maart een marathon te lopen in het warme Israël komt bedrogen uit. Terwijl dat wel één van onze uitgangspunten was toen we met 7 U-Trackers deze marathon planden. Inspirator en organisator Alewijn wist ons in de voorbereiding enthousiast te maken om mee te doen aan deze bijzondere marathon in een bijzonder land. Hoe wrang was het dat uit de verplichte PCR-test twee dagen voor vertrek Alewijn een positieve uitslag te verwerken kreeg en de hele trip voor hem in het water viel.

Dus vetrokken we 23 maart met 6 U-Trackers richting Jeruzalem, en wisten we alle superstrenge controles en PCR-testen te doorstaan. Cees, Hans Blaauwbroek, Paul en Walter gingen voor de hele marathon, Hans van Megen en Tjeerd voor de halve.

Gegeven de slechte weersvoorspellingen gebruikten we de dag voor de marathon vooral om elkaar moed in te praten hoe we de klus onder deze omstandigheden zouden volbrengen.
En vrijdag 25 maart was het zover. De wekkers gingen al om 5.00 uur in de ochtend af, want het startschot zou al om 7.00 uur gegeven worden.
De weerapp op de telefoon gaf een regenkans aan van tegen de 90% en een temperatuur van 5 graden (gevoelstemperatuur 1 graad).  De korte wandeling van ons appartement naar de start was voldoende om al zeiknat in het startvak te verschijnen. Dansend op de beat om een beetje warme te blijven, en off we go!
We wisten dat de Jeruzalem marathon geen makkelijke zou worden door het heuvelachtige parcours. Maar dat het zó heuvelachtig zou zijn? We hebben werkelijk geen vlak stukje weg kunnen ontdekken. Met als resultaat dat de benen door het vele klimmen en dalen snel begonnen te verzuren. Maar doorbuffelen met de focus om de finish te bereiken was ons enige doel. Tijd en snelheid speelden geen enkele rol.
Aangemoedigd door de alleraardigste watermeisjes die om de zoveel kilometer flesjes water uitdeelden. Maar ook de jonge vooral vrouwelijke soldaten die met hun grote geweren langs de kant van de weg zorgden voor onze veiligheid. 

En hoe trots waren we dan ook toen we zeiknat, doodmoe en met zwaar verzuurde benen de finish overkwamen.
Resultaten: Cees 4.06, Paul 4.20, Walter 4.31, Hans B is helaas na 28km uitgestapt.
Maar hulde voor onze 2 halve marathon-lopers, want de omstandigheden waren voor hen niet anders. Tjeerd finishte in 1.59, Hans vM werd met zijn 1.49 zelfs de snelste man in zijn leeftijdscategorie!

Later op de dag hebben we de taxi naar Tel Aviv genomen waar zowaar ook meteen het mooie weer begon. En hebben we nog genoten van een aantal warme zonnige dagen.

We kijken terug op een bijzondere, zware, natte, koude marathon op een bijzondere plek. Die plek en die wedstrijd zullen in onze hardloopverhalen nog vaak terugkomen. 

Scroll naar boven