Pheidippidesloop

42e Pheidippidesloop: een zonnig succes!

Op zaterdag 29 oktober 2022 vond de 42e Pheidippidesloop plaats: de estafetteloop georganiseerd door U-Track waarbij een team van 7 lopers samen de magische afstand van de marathon aflegt. Pheidippides zelf was ook weer present. Hij was voor de gelegenheid getooid met een lhbti+-vlag ter ondersteuning van de gedachte dat iedereen mee kan doen met de Pheidippidesloop, ongeacht leeftijd, geslacht, conditie, spiermassa of gemiddelde zuurstofopnamecapaciteit per minuut.

De wedstrijd werd dit jaar gewonnen door het U-Track Running Team 1 (in 2:31:06), 9 minuten later gevolgd door het U-Track Running Team 2 (in 2:29:56) en als 3e eindigde team Training te velde (in 2:55:33). Zij bleven het 4e team De Gele Helm (AV Phoenix) nipt voor (2:57:22) als ook U-Track Running Team 3 (3:01:48). Alle overige teams hadden er ruim 3 uur of meer voor nodig en het laatste team, The Party Runners – Rabobank 1, eindigde na 4:49:53. 

HLG Puppy’s en HLG Kittens vieren samen met Pheidippides de gedeelde 33e plaats!

Wat vooraf gaat

Voor de start van de loop is al een klein leger vrijwilligers van onze vereniging aan de slag om het parcours uit te zetten, het start/finishgebied op te bouwen (met startboog, DJ booth en tijdwaarneming), de finishfuik in optimale staat te krijgen, de EHBO’ers van dienst te ontvangen en de verkeersregelaars en parcourswachten met de juiste instructie het bos in te sturen. 

Zo rond half twaalf is het voorbereidende werk klaar en verzamelen er alsmaar meer mensen op de baan. Voor sommigen is het de eerste kennismaking met deze loop, voor anderen is het een jaarlijkse reünie. Steeds meer lopers met startnummers die beginnen met een 1 dribbelen, wandelen of steigeren richting start. 

Om precies 12:00 uur volgt een korte speech van Pheidippides waarna het voltallige deelnemersveld vrolijk meetelt van 10 naar 1 en GO! Daar gaan ze, op weg naar Amelisweerd waar ofwel een mooie ronde van 6,8 km wordt afgelegd ofwel een kortere maar minstens even mooie ronde van 4,1 km.

Pheidippides en de huisfotograaf willen zelf ook graag op de foto

Wedstrijden in de wedstrijd

Voor onze vereniging is het prachtig om te zien hoeveel goede lopers wij inmiddels rijk zijn, vooral het U-Track Running Team van trainer Jack van der Walle doet het erg goed. Ze deden mee met drie teams en werden daarmee  1e, 2e en 5e. Andere U-Track teams waren team U-Trackers van Jaap, José en Nico en team Groot applaus voor deze loper waarin wij de LA baanatleten herkenden, zij werden respectievelijk 8e en 14e. Ook deed team Min-of-meerkamp mee waarin enkele technische U-Track atleten/trainers/duizendpoten werden herkend, dit team werd 19e. En als net-niet-hekkensluiters deed de HLG-groep met U-Track-recreanten uit het Panbos mee met twee teams: de HLG Puppy’s en HLG Kittens. Beide teams eindigden ex-aequo als 33e. 

Snelste lopers van de dag

De snelste lopers van de dag waren U-Track’er Jim Rothweiler bij de mannen en op de lange afstand: hij deed 22:35 over 6,8 km. Bij de vrouwen en op de korte afstand was U-Track’er Maaike van Gelder de snelste: zij liep de 4,1 km in 14: 53. Voor beide geldt: petje af!

Menigeen had deze dag last van de warmte en liep minder snel dan gehoopt. Het was drukkend warm, vooral op het jaagpad langs de Kromme Rijn. Evengoed was dit prachtige, zonnige weer veel fijner dan vorig jaar toen we een regenachtige dag hadden.

Oudgedienden

Er is een aantal teams dat al vele jaren meedoet met de Pheidippidesloop. Zo zagen wij dit jaar Loopgroep Bunnik weer met 2 teams aan de start, en hetzelfde geldt voor de 2 teams van PWLC. Phoenix deed mee met de al eerder genoemde De Gele Helm en met Gele Trein. QWOP zagen we eerder, zoals ook Rust een weinig en Rust een beetje die al sinds mensenheugenis meedoen.

Bij de bedrijventeams zijn er veel na Corona helaas nog niet zover om weer mee te doen met de Pheidippidesloop, behalve de Rabobank die onder aanvoering van Peter van Leeuwen (oud-voorzitter en lid van U-Track) weer met 4 teams aan de start stonden: Tribe Winning Team (4), Road Runners (3), Fueled by Data (2) en The Party Runners (1). 

We misten nog veel universiteitsteams (waar zijn de biologen-kruit-lopers?), HU teams en ook de lopers van het Waterschap waren thuis gebleven. Van de atletiekverenigingen zagen we, behalve AV Athlos, geen andere clubs, ook niet de clubs die er eerder wel bij waren, zoals AV Fit uit Zeist en AV Hellas uit Utrecht.

De Rabobank vaardigde maar liefst vier teams af

Nazit

Na afloop verzamelen alle teams zich bij de hoogspringbak voor hun teamfoto met Pheidippides. Bij de traditie van de loop hoort dat we de foto’s gratis ter beschikking stellen. De foto’s van 2022 zijn te bekijken en downloaden via deze link.

Als iedereen klaar is met lopen, zijn het opnieuw vele vrijwilligers van onze club die het opruimwerk ter hand nemen en in een mum van tijd is het parcours weer gewoon het jaagpad langs de Kromme Rijn of de Weg naar Rhijnauwen, is het start- en finishgebied weer een simpele startlijn op het tartan, is de finishfuik weg en kunnen de barmensen weer rustig een biertje tappen omdat de rij voor de SVDU-biertjes eindelijk weg is.  

Vrijwilligers

Wat voor onze jeugdleden de clubkampioenschappen zijn, is voor onze volwassen leden de Pheidippidesloop. Het is zonder twijfel hét belangrijkste en grootste verenigingsevenement van het jaar. Het aantal vrijwilligers is groot en als we alle lopers meetellen komen we gauw op zo’n 100 leden die actief zijn op deze dag.

Een paar vrijwilligers noemen we hier bij naam. Als eerste: Emiel van Emmerik die de hele dag als microfonist (speaker) in touw is en die het ene na het andere detail weet te benoemen bij vele atleten als die de baan op lopen voor hun laatste 300 meter. Als tweede: Ben Korver, die als DJ de hele dag zijn vrolijke muziek laat klinken over het terrein en af en toe Emiel ondersteunt als omroeper. Als derde: het voltallige tijdregistratieteam dat al vele jaren in dezelfde samenstelling present is en dus een vaste waarde is: Patrick Schoo, Jos Warmerdam, José van Dam en Mirjam Harmelink. En als laatste het Pheidippidesloop organisatieteam: Wout Peters, Walter Ritmeijer en verenigingsmanager Karola Mulder. 

Alle vrijwilligers op een kluitje (nou ja, een heleboel, maar niet allemaal)

Verder klikken

Voor de volledige uitslagen: klik hier.

Voor alle foto’s: klik hier

Voor een persoonlijke belevenis (van @runningrita): klik hier.

Voor een stuk geschiedenis van de Pheidippidesloop: klik hier.

Tot volgend jaar allemaal (en liefst nog veel meer teams)!

Scroll naar boven